Reizen in Londen

Londen is een prachtige stad voor een citytrip. Ga je voor een weekend, een midweek of een langere periode, in Londen is steeds iets te beleven. De verschillende eetculturen in Soho, de mengeling van historische gebouwen en ultramoderne architectuur, Chinatown, dagelijkse musicals, grote stadstuinen, gratis musea, proper en vlot openbaar vervoer met de metro...


Reizen in Londen

Veel bezienswaardigheden in Londen liggen op wandelafstand van elkaar. Overdag en in droog weer is er dus niet veel twijfel: trek je wandelschoenen aan en verken de stad! Vergeet de blarenpleisters niet...

Met kinderen

Ga je Londen met kinderen bezoeken, dan dien je rekening te houden met regelmatige stops. Heb je een kleintje mee? Om de twee straten vind je een Starbucks of Caffè Nero, beide met toiletten voorzien op het verversen van de allerkleinsten. En hoewel Starbucks waarschijnlijk vooral aan koffie doet denken, vind je er ook smoothies en warme chocomelk, zodat je er in elk weertype terechtkan voor een kleine rustpauze. 

Heb je een peutertje mee, overweeg dan de buggy thuis te laten en een draagzak te gebruiken. Je komt makkelijker overal door, zelfs tijdens spitsuur. Bovendien is het ook een stuk minder gedoe in de metro en de vele trappen die Londen rijk is.

Draagrugzak voor peutersEen voorbeeld is de Kid Comfort van Deuter: Deuter staat voor goeie kwaliteit, en bij het dragen van je kleintje (toch al gauw 10 tot 20kg) is draagcomfort heel belangrijk.
Maar is zo'n rugzak dan niet heel duur? Nieuw kosten die dingen inderdaad tussen € 250 en € 350, afhankelijk van het model en de extra's die je erbij wil (regencover, zonneklep). Maar niemand zegt dat je die nieuw hoeft te kopen. Op Kapaza, Tweedehands en Koopjeskrant vind je deze in goede staat tweedehands voor €100 à € 150. En na je vakantie in Londen kun je 'm derdehands terug verkopen op diezelfde sites voor niet veel minder dan je aankoopprijs!

En je kleintje? Die is er gek op! Hoog zitten = veel zien, én lekker dicht bij papa. Zelfs er in slapen blijkt geen enkel probleem...


Metro

Kaart van Londense metro's
Metronet in Londen - kaarten zijn beschikbaar in de
metrohalte bij St-Pancras International. Je kunt ze ook zelf
afdrukken van de website van Transport For London.
Van het station naar het hotel, van het hotel naar bezienswaardigheden, snel wat voorraad inslaan bij een Marks & Spencer (te vergelijken met een Delhaize), 's avonds snel naar de pub, een restaurant of een musical... Met een metrohalte om de paar straathoeken is de metro in Londen de onverslagen kampioen van snel, vlot, duidelijk, veilig en proper openbaar vervoer. 
Ter vergelijking: in de treinstations Brussel-Centraal en Brussel-Noord hangen een zeer beperkt aantal kleine camera's, en als er dan al 's iets in het gezichtsveld van zo'n camera gebeurt, dan is het nog niet zeker of alles goed te zien is. In de Londense metrostations hangen om de 10 à 20m camera's, zonder blind spots, grote en zichtbaar dure dingen. Geen wonder dat je je er steeds veilig voelt!

Als je aankomt in St. Pancras International, ga dan naar de metrokassa's en vraag een Oyster Card. Je betaalt £ 3 plus een waarborg die je bij inleveren van de kaart op het einde van je reis terugkrijgt. Met de Oyster Card betaal je per rit, en als je op een dag aan te veel ritten komt, wordt maximaal de prijs van een dagticket aangerekend. Zo weet je dat je in geen geval meer dan £ 8.40, de prijs van een day pass, per dag betaalt. Blijf je voor een volledige week (niet mid-week), dan is een week pass mogelijk nog goedkoper. Vraag het aan de kassa, men is er opmerkelijk vriendelijk voor toeristen die Engels proberen spreken.

Met je kaart, zij het een Oyster Card of een week pass, kun je makkelijk de metro in en uit. Zwaai de kaart even langs de gele cirkel aan een poortje, zowel bij het binnen als bij het buiten gaan van de metro.

Heb je een smartphone, en koos je voor een lokale internetverbinding (zie eerder artikel)? Gebruik Google Maps en vraag een routebeschrijving met het openbaar vervoer: Google weet perfect via welke metrohalte en met welke lijn je snelst op je bestemming bent. Er wordt zelfs rekening gehouden met de live status van het metronet (vertragingen, incidenten, ...)!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten